Lysvandring
Publisert  01.05.17
Sist endret  03.10.21
 
Lysvandring 2021 blir torsdag 14. oktober fra 19.00-22.30.
Her kommer en (foreløpig ufullstendig) liste over de som skal underholde underveis. Vi beklager at vi er sent ute med program. Vi er i ferd med å utvikle ny webside, og var usikre på om vi skulle bruke den nye eller den gamle.

Hvor skal vi gå:
Vi starter ikke fra et bestemt sted. Du er velkommen til å gå hele veien, enten oppover eller nedover, men det er selvfølgelig ikke alle som verken kan eller vil det. Da velger du deg den strekningen du vil. Vi har laget en liste over de vanligste stedene å starte eller avslutte vandringen.
I 2018 begynte vi med en side om fremkommelighet her. I ettertid har vi høstet noen nye erfaringer, og vil oppdatere denne siden før lysvandringen.


Stovner
Etter mange år med delarrangementer (på Bånkall og ved Haugenporten) gikk turen for første gang til Stovner i 2019. Da stoppet vi på Stovner senter, nå har vi tenkte å fortsette til Skillebekk.

Tidligere har vi gått fra Grorud til Kværner eller omvendt. Eller for de flestes vedkommende deler av strekningen. Men nå blir det altså flere muligheter. Du kan starte eller avslutte på Stovner, men det er også mulig å gå f.eks. fra Stovner til Grorud eller omvendt. God tur!

Dissimilis
Dissimilis
På Stovner står Dissimilis, som var med for første gang i fjor. Dissimilis kjenner du kanskje fra TV eller andre opptrendender, men du kan lese mer om dem på nettsiden deres.


Stovner Rockefabrikk
Stovner Rockefabrikk
På Vestli blir det musikk fra Stovner Rockefabrikk. Du kan lese mer om dem på nettsiden deres.


ROMSÅS
På Romsås kan du se bigården og et kunstprosjekt. Her settes det ut fakler fra 18.00, sånn at du kan få med deg dette og rekke å gå så langt du vil fra Grorud.
Romsås frivilligsentral
Romsås frivilligsentral
. Du kan lese mer om frivilligsentralen på Facebook.




Terminalområdet
Vi gikk i mange år omveier vekk fra elva, over Alfaset gård og helt ut i Strømsveien. I 2016 gikk vi for første gang den nye turveien forbi Brings terminal. I år er det kommet et stykke turvei til! I år fortsetter vi rett nedover Alfasetveien, og det er blitt en ny turveibit til Arvesetveien.
For flere år siden laget kommunen en turvei i skråningen nedenfor Terminalveien. Men for å komme dit må det bygges bro over elva. Så foreløpig må vi gå på fortau nordover på Arvesetveien rundt elva og nedover Terminalveien igjen.
Har du ikke vært med på et par år, kan du lese mer om denne traséen på denne siden



Påmeldte kulturinnslag til nå:
Listen er på ingen måte fullstendig. Vi venter på bekreftelse fra flere, og for noen er det bare bilde eller opplysninger om programmet som mangler. Følg med fram til 14. oktober.
Ammerudklubben
Ammerudklubben
Ammerudklubben treffer du som før ved Ammerudgymmen. Du kan lese mer om Ammerudklubben på aktivigrorud.com.
Kalbakkenklubben
'Kalbakkenklubben
Ungdom fra Kalbakkenklubben holder til ved Kalbakkbrua. Les mer om dem på aktivigrorud.no.
Fyrhuset musikkverksted
'Fyrhuset Musikkverksted
Fyrhuset har konsert i egne lokaler, som du kan få med deg før du følger fakler ned til Hølaløkka og vandringen. aktivigrorud.no.
Kafe Steinbra
Kafe Steinbra
Det er et spisested i hver ende av vandringen. Steinbra på Grorud og Kraft på Kværner. Kafe Steinbra kan være et godt sted å varme opp før start eller slappe av etterpå. De har også åpent sent under lysvandringen. Les mer om kafeen på kafeens Facebook-side.
Lif Laga
Lif Laga
Lif Laga selger eplesaft på Vestli.
Du kan lese mer om Lif Laga på liflaga.no.
Grorud Mandskor
Grorud Mandskor
Grorud Mandskor vil synge for oss - denne gangen - sammen med Bryn Mannskor. Koret har et variert repertoar som spenner fra folketoner, viser (særlig Evert Taube), spirituals, religiøse sanger og tradisjonelle mannskorsanger. På hjemmesiden deres står det at de var 90 år i 2011 og at de var 95 år i 2016. Etter vår regning er det altså en 100-åring vi møter. Du kan lese mer om koret (og høre lydopptak) på deres hjemmeside
Bryn Mannskor
Bryn Mannskor
Bryn Mannskor vil synge oss sammen med Grorud Mandskor. (De har samme dirigent). Du ville kanskje gjette noe annet ut fra stavemåten, men Bryn Mannskor er et par eldre enn Grorud Mandskor. Du kan lese mer om koret (og se videoer) på deres hjemmeside
Odins ravner
Odins Ravner
Odins Ravner står ved Groruddammen. Du kan lese mer om koret på www.odinsravner.no/.
Wild X
Wild X kaller seg "Norges eneste flerkulturelle frilufts- og miljøvernorganisasjon" Da ser du for deg noen ungdommer som går med guide på en grundig merket natursti, ikke sant? Du tar feil! Disse folkene må du lese mer om. Se på wildx.no.
Gropus
Gropus
Sangkoret Gropus er et blandet kor som ble stiftet i 1982. De er en glad gjeng på omtrent 30 sangere som har et hyggelig miljø. I repertoarer kan de fleste finne igjen sine egne kjente og kjære sanger, fra viser, slagere, jazz og musikaler til julesanger og klassiske verk. Det hele ledes av korets nye dirigent Kim Wigaard Johansen. Koret jobber for tiden med å finne nye sangere, så har du lyst til å prøve må du ta kontakt, enten du har erfaring fra før eller ikke.
Les mer på gropus.no.
Lyskunst
Norsk antikunstsenter
Lars Kjemphol sørger for lyseffekter flere steder langs veien. Du kan besøke Norsk Antikunsts hjemmeside
Kulturetaten
Stolpejakt
Stolpejakt
Stolpejakten er ikke et innslag i lysvandringen, men vi regner med at du finner stolper nær veien i år også. Du kan lese mer stolpejakt her.
Kalbakkenspeiderne
Speidere, Kalbakken
Kalbakkenspeiderne står på sin faste plass og selger pølser i år også. Kalbakkenspeiderne har hjemmeside på www.kalbakkenspeiderne.no.
Groruddalen Arbeiderkor
Groruddalen Arbeiderkor
Groruddalen Arbeiderkor står på Hølaløkka. De har underholdt på lysvandringene i mange år. Du kan finne mer informasjon om koret på groruddalenarbeiderkor.no.
Neo+
Neo+
På Hølaløkka møter du også koret Neo+, som i følge hjemmesiden deres ikke ligner på andre kor..
Romsåsreiret
Romsåsreiret
Folk fra Romsåsreiret ordner med kaffe etc. på Hølaløkka
Høybråten skolekor
Høybråten skolekor
Der turveiene møtes ved Tokerudbekken står i år Høybråten skolekor.
Du kan lese mer om koret på hskor.no.
Sten Erland Hermundstad
Sten Erland Hermundstad.
I bjørkeskogen mellom Grorud togstasjon og Alna Ridesenter får du gleden av å høre Sten Erland Hermundstad spille med lyder han selv har samplet og bearbeidet fra sitt eget nærmiljøet på Furuset. Du får høre ham improvisere med lyder fra bl.a. E6, Kjøtt-byen, Ellingsrudbanen, anleggsmaskiner, div. høyspentledninger, Alna Ridesenteret og Bislet Kebab på Kalbakken.
Dette blir vart, stille og stemningsfullt.
Får du lyst til å høre mer fra ham, kan du gjøre det på soundcloud.com eller Spotify.
Alnaskolen
Alnaskolen
Alnaskolen er en fantastisk organisasjon som vi ikke kan skjønne annet enn at alle bydeler burde kopiere. Du kan lese mer om Alnaskolen i Dagsavisen.
1. Furuset
1. Furuset
Furusetspeidere er med, og sørger for at det blir noe å spise i Alnaparken.
Furuset vel
Furuset vel
Furuset vel deltar også i år med visning av historiske bilder. Du kan lese mer om Furuset vel på velets sider
Groruddalen historielag
Groruddalen historielag
Groruddalen historielag har stand i Alnaparken med salg av bøker og servering av suppe. Du kan lese mer om historielaget på Groruddalen historielags nettside.
Naturvernforbundet i Oslo og Akershus
Naturvernforbundet i Oslo og Akershus
Naturvernforbundet i Oslo og Akershus skal ha stand langs løypa. De er jo godt kjent med veien, de har blant annet utgitt naturkart for bl.a. Smalvollen, Alnaparken og Svartdalen.
Alna ridesenter
Alna ridesenter
Alna ridesenter skal ikke underholde, men de har åpen kafé!. Den største forskjellen mellom vandringene langs Akerselva og langs Alna er vel fraværet av åpne utesteder hos oss. Og det er jo nettopp villmarksfølelsen vi setter sånn pris på. Men når du f.eks. har gått fra Kværner til Alnaparken, så smaker det utrolig godt med en kopp kaffe. Toalett finner du også her. Du kan lese mer om stallen på Ridesenterets sider
Sigrid Marie Refsum
Sigrid Marie Refsum
Sigrid Marie Refsum underholder med egne og andres sanger. Du kan lese mer om Sigrid Marie på Sigrids Facebookside
Rusken
Rusken
Rusken er også med. Og barn som kommer forbi kan få refleks og buff (headnecker).
Tveitaklubben
Tveitaklubben
Tveitaklubben deltar med egenproduserte lykter i skogen langs Smalvollveien.
Alnaelvas venner
På Smalvollen har Alnaelvas venner har egen stand. Du kan få informasjon om foreningen og elva, og ikke minst: Du kan melde deg inn i foreningen. Det er mange på lysvandringene som finner ut at dette skal de gjøre igjen i dagslys. Oppgi navn og kontaktinfo, så blir du invitert til en tur langs elva utpå våren en gang.
HellerUvel
hellerUvel
HellerUvel kommer til å stå i nærheten av Alna Ridesenter. De er en lokal gruppe på Hellerud som spiller egenkomponerte sanger. HellerUvels facebookside.
Hellerudkoret
Hellerudkoret er med igjen. Koret har så vidt vi kan se ingen hjemmeside, men du kan besøke dem på Facebook..
Østensjøvannets venner
Østensjøvannets vennerr
Østensjøvannets venner har stand på Bryn, like ved der Østensjøbekken renner ut i Alna. Du kan lese mer om Østensjøvannets venner på deres hjemmeside.
Oslo Håndverksdestilleri
Oslo Håndverksdestilleri
Du har kanskje gått på tur forbi Den Norske Zinkhvidt-Fabrikk og lurt på hvordan det ser ut inne i de gamle bygningene? På lysvandringen har du sjansen. Det lages ikke lenger sinkhvitt til hvitmaling, men ny industri har flyttet inn. Oslo Håndverksdestilleri. Her produseres drikkevarer (lovlig) basert på planter du kanskje har sett på turen. De inviterer til en omvisning i lokalene.
Les mer om Oslo Håndverksdestilleri på oslohd.no/.
Bryn korforening
Bryn korforening
Bryn korforening er et av Oslos eldste blandakor, og fylte nylig 90-års. Du kan lese litt om koret korforeningens hjemmeside..
Vålerenga pikekor
Vålerengen pikekor
I urskogen mellom Brynsparken og Svartdalen står Vålerengen pikekor.
Oslo Badstuforening
Oslo Badstuforening
Lad opp, eller avslutt, lysvandringen med badstue! Gratis dropin badstue hos Oslo Badstuforening ved kruttverket / Kroloftet i Svartdalen kl. 18.00-21.00. Ingen påmelding nødvendig. Ved kø max 45 minutter i badstua per person. Plass til 10 personer om gangen. Husk badetøy og to håndklær. Velkommen !
Diandre
Koret Diandre
Diandre er i følge eget utsagn "et sprekt Oslo-kor med et variert og morsomt repertoar". Du kan lese mer om dem på Diandres hjemmeside.
1. Vålerenga speidergruppe
Speidere fra Vålerenga
I Svartdalen står speidere fra 1. Vålerenga, og du kan kanskje (ikke avklart når dette skrives) få kjøpt litt å spise og drikke på veien.
Vålerenga mannskor
Vålerenga mannskor
Hurra! Vålerenga mannskor deltar for første gang på lysvandringa langs Alnaelva. Koret synger nederst i Svartdalsparken klokka 19-20. Koret utvikler et eget repertoar med tilknytning til lokalmiljøet i gamlebyen med musikk til tekster av Rudolf Nilsen, Kytern, Trond Ingebretsen m.m. Disse nyskrevne korarrangementene presentere koret på sin 100 år jubileumskonsert i Vålerenga kirke førstkommende søndag 17. oktober kl. 19, sammen med gode gamle mannskorklassikere.
Det blir Halfdan Kjerulf, Mozart og Kyter'n i skjønn forening altså! Vålerenga mannskor ledes av Synnøve Sætre Hveem
Men først synger koret deler av dette programmet langs Alnaelva torsdag kveld. Velkommen til Svartdalsparken og til jubileumskonserten på søndag.
Billetter til konserten søndag kan kjøpes på denne siden
Vålerenga baptistkirke
Vålerenga baptistkirke
Vålerenga baptistkirke deltar med informasjon, kaffe og "noe godt til".
Du kan lese mer om baptistkirken på valerenga-baptistkirke.no
Gamle Oslo Kro- og Kirkekor
Gamle Oslo Kro- og Kirkekor
Gamle Oslo Kro- og Kirkekor kommer! Du finner dem i Svartdalsparken. . Du kan lese mer om koret (og høre smakebiter av repertoaret) på deres egen side. Starter du tidlig og nedenfra går du dessverre glipp av dem. Dirigenten deres starter kvelden med et annet kor på Grorud.
Vålerenga kirke
Vålerenga kirke
Vålerenga kirke står i Svartdalsparken. . Les mer på deres egen side.
Restaurant Kraft
Restaurant Kraft
Det er et spisested i hver ende av vandringen. Kraft på Kværner og Steinbra på Grorud. Begge oppkalt etter gammel næringsvirksomhet på stedet. Det kan være et godt å ha sted å varme opp før start eller slappe av etterpå. De har også åpent sent under lysvandringen. Les mer om Kraft på restaurant-kraft.no.
Koret Diandre
Diandre
Koret Diandre står ved vannspeilet i Kværnerbyen fra kl. 20.00. De er et blandet kor i Oslo som synger rytmisk musikk a cappella. Les mer om Diandre på korets hjemmeside.


Se bilder fra tidligere lysvandringer:
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2005
2004

i 2003 eksisterte ikke denne siden, men du finner noen bilder på sidene til Etterstad vel

lysvandring


Hvis du ønsker å se bilder fra lysvandringen 2017 kan du se på bildene til Roy Tjomsland, eller søstrene Pihl.

Ellers tar vi mot med takk alle bilder fra vandringen, enten for å legge ut her, eller for å lenke til andre steder.